Hem / Artiklar / Vi åkte till Italien

Vi åkte till Italien

1997 åkte vi till England och i samband med våra resor där träffade vi några mycket trevliga Italienare, som driver en restaurang i The Lane i Brighton.  Hovmästaren blev en nära vän till oss och när vi efter en tid skulle ge oss iväg blev vi ordentligt uppvaktade. Bl.a. fick vi en enastående linguinepasta med stora hummrar och en chilisås som ”icke var av denna värld”. Till detta fick vi ett rödvin som senare kom att bli vår Italien-start. Vår hovmästare, som heter Giuseppe, gav oss dessutom en extra flaska att ta med oss och berättade var han är är född i Italien, i Basilicata. Det härliga vinet började vi att söka efter, vingården som odlar Anglianicodruvan och som producerar vinet Canneto.

Nu när vi bor i Italien och just har bestämt oss för att vi skall åka till Alberobello i Apulien (Puglia) och träffa vänner där, då kan vi också passa på att även åka till Giuseppes hemtrakter, som ligger på vägen dit vi skall. Vi har varit där tidigare, men hittade inte hans anförvanter. Idag har vi större förutsättningar, tror vi, och skall göra om resan.

Alltså, vi åker från Montefiascone där vi bor, förbi Rom och förbi Neapel och stannar först i Salerno. Där hittade vi för 13 år sedan en mycket trevlig restaurang och tänker oss att besöka den igen. Deras antipastobord var något extra. Vi tänker oss att det blir c:a 40 mil och eftersom man i Italien oftast börjar sin lunch (pranzo) strax efter kl 13 och vi åker vid 8 tiden hemifrån, borde vi komma i rätt tid till lunchen och sedan kunna vara i Giuseppes hemtrakter vi 5 tiden på eftermiddagen. Med stor säkerhet sitter gubbarna där vid torget och pratar, kanske dricker lite vin, färdiga att utfrågas om Giuseppes familj och har vi tur får vi träffa hans familj innan kvällen.

1998 bodde vi på ett hotell i närheten. Hotellet var elegant, men för oss var det ingen höjdare för vi blev mycket störda under natten eftersom det var dans och hålligång. Denna gången skall vi se upp bättre med beställningen av rummet.

När vi återvänder hem skall vi berätta mera om vad som händer.

Kommentera