Hem / Artiklar / Svamppromenad

Svamppromenad

        

Nu när vi bor i Italien blir det en härlig upplevelse när vi kommer till Sverige och kan komma ut i skogen. Förr var vi ofta ute tillsammans, men numera har Birgitta svårt att ta sig fram i oländig terräng. Området som jag skall visa nu började Birgitta och jag att besöka för mer än 30 år sedan, ganska regelbundet, främst för att plocka svamp. Inte långt därifrån arbetade Birgitta som lärare och vår kännedom om ”svampskogen” växte. Den här skogsvägen fanns för 30 år sedan och vi hade vår parkeringsplats en bit in i skogen, men efter några år satte man upp en bom och så är det nu. Jag har lärt mig vad som finns i de olika områdena och väljer stigar dit jag vill gå för att hitta olika sorters svamp, när det är svamptid. I dag går jag en bit in på skogsvägen tills jag nått den stigen som passar för att hitta karljohan svamp. Jag vill gärna plocka, skiva, torka och ta med karljohan svamp till Italien. Att hitta trattkantareller vet jag att jag kommer att finna lite överallt så det behöver jag inte leta efter.

 

Jag har vuxit upp med att gå i skogen och att plocka svamp var en naturlig sysselsättning på hösten. Svamp som jag brukar plocka är kremlor, riskor, vissa rörsoppar, kantareller, trattkantareller och svart trumpetsvamp. De som har blivit våra favoriter är naturligtvis kantareller, trattkantareller och karljohan. När jag går i skogen brukar jag plocka med några fårtickor och ljus taggsvamp, men det roligaste är egentligen att plocka kremlor. Kremlorna måste man smaka på för att hitta de godaste och en del av dem är beska och dem skall man inte ta. Min erfarenhet säger mig när det är en kremla, för det gäller att skilja dem från andra som kan vara farliga att äta, annars är man ute på farlig väg. Min absolut största favorit är mandelriskan och jag har några ställen där den finns, men vi har inte varit där på flera år. En annan liten spännande svamp är svart trumpetsvamp som växte på några ställen i Södertälje men antagligen inte finns där längre eftersom det har byggts mycket i de områdena.

                     

Jag behöver inte gå långt för att upptäcka att man huggit ner mycket skog och det ligger sly överallt. För några år sedan var det många träd här som blåste ner och nu har man tagit tag i dem samtidigt som man röjer bort sly. Små trattkantareller ser jag lite här och där, en brunsopp står där ensam, men när jag ser flera gula kantareller kränger jag av mig ryggsäcken och plockar fram min mössa, min speciella plockkorg, kniven/borsten och kompassen, för jag kunde bara inte gå förbi kantarellena.

  

Trots att jag har varit i detta området så länge förekommer det ändå att jag villar bort mig och behöver rådfråga kompassen. Jag känner att jag behöver ha en kompass uppe hela tiden när jag är i skogen, så nu har jag köpt en kompass som sitter på klockarmbandet och samtidigt köpte jag en stegräknare att ha i bältet. Får se om det fungerar bättre då. Fortsatt promenad visar ännu mer att skogen är mycket förändrad, det är svårt att hitta dit jag vill komma till mitt karljohansställe.

                         

                       

  

Blommor finns det men inte många nu. Går förbi några taggsvampar och hittar några fina karljohan och känner att jag är på rätt väg. Jag brukar ringa in området genom att gå runt tills jag känner igen mig. Det kan ta ganska lång tid och i området finns det en hel del myrmark och annan blötmark. Trampade ner på några ställen och fick pjäxorna fulla med vatten, men det brukar jag få när jag är ute.

                  

           

Nu vet jag att jag är på rätt plats. Det var här jag plockade mycket karljohanssvamp augusti 2008, se bilden ovan med svampen på köksbordet och under den en nytagen bild med mig med en karljohan i handen. Idag har jag också hittat karljohan, men mycket yngre svampar trots att det är senare på året. Det innebär att jag borde kunna hitta mer karljohan innan vi åker tillbaka till Italien.

  

 

I området finns det mycket svamp av både trattkantareller och karljohan. Det är ett stort område och kräver mycket klättrande över grenar och träd. Några gläntor med gräsmark mellan granar och tallar, och där växer det så mycket trattkantareller att ja var trött på dem. Höll på där i nästan 2 timmar.

                

Nu när jag kommer hem börjar jobbet att torka svampen och det tar antagligen två arbetsdagar att bli färdiga med det. För några år sedan köpte vi en apparat för torkning av svamp och det fungerar bra. Karljohan skivar vi så tunnt som möjligt och breder ut skivorna över torkollorna. Trattkantarellerna delar vi i två eller flera delar genom att dra isär dem och sedan strö ut dem i ollorna. Till apparaten finns det 6 st ollor och när svampen är någorlunda torr tömmer vi ollorna i långpannor i ugnen och låter dem stå där tills de är riktigt torra och sedan lägger vi dem i något som håller lufttätt och tål långtids förvaring. Vi brukar använda stora glasburkar. Vet inte om det är det optimala, men det har fungerat bra för oss. Vi har fortfarande kvar både karljohan och trattkantareller sedan 2009 och det känns ingen skillnad på smaken mellan åren. För en tid sedan tog vi det sista av svart trumpetsvamp som vi hade kvar från 2005 och de var jättegoda.

 

Kommentera