Hem / Artiklar / Cantinone

Cantinone

      

      

DSC06846Montefiascone 28 editionen Sagra del CANTINONE, serverar mat på gatan och ställer upp bord och stolar längs med gatan Via Trento.

Det är en omfattande restaurangverksamhet som håller på under en vecka varje augusti. Varje dag en ny meny som startas på nytt varje morgon. Noggrann planering, tätt samarbete.

 

      

Köket är kärnan.

      

      

Angelo Giraldo chefen för verksamheten och dess kock.

        

                           

DSC07194

 

Eftersom gatan bara kan stängas av några timmar på kvällen måste man arbeta med att ställa upp bord och stolar, klä borden med pappersdukar, markera vem som skall sitta var, planerat för 200 – 400 personer.

 

 

DSC07660

 

Alla vill ha plats. Kö för maten, kö för vin och vatten. Försäljningen: Pricka av personen på beställningslistan, som betäller vad de vill ha av kvällens meny. Betalar. Hämtar ut vin och vatten. Letar reda på sina platser efter namnet som är skrivet på duken, vilket är enkelt eftersom det bara är att följa gatan.

 

 

 

Birgitta och jag har varit på alla deras tillfällen sedan 2001. Den pågår i 6 dagar, måndag t.o.m. lördag och har hållit på sedan 1984 – i 28 år. Det har alltid varit mycket folk och i år på onsdagen var det inbokat 400 personer. Maten man serverar är mycket genuin, som t.ex. Trippa som är komage, Kanin, Hare, Coda alla vaccinara som är oxsvans, Vaktel, Moscardini bläckfisk,  m.fl. Rätterna serveras efter den italienska menyritualen: antipasti (förrätt), primi piatti (huvudrätten som vanligen är pasta, risotto eller dylikt), secondo piatti (oftast kött eller fisk), contorni (tilläggsrätter), dolci (dessert).

 

Det gäller att ligga steget före, därför är alla tallrikar som går att förbereda, gjorda och står på olika bord.

                                 

——————————————————————

Det är en populär aktivitet och är man inte ute i tid kan man bli utan plats. Man meddelar sitt intresse i Kommunens Turistverksamhet eller direkt till Cantinone och det ingår som en viktig aktivitet i Montefiascones Fiera del vino. Liknande denna finns i de flesta andra kommuner, men oftast inte lika omfattande. Det som har varit roligt för oss är att vi genom åren träffat många vänner den vägen, boende i Montefiascone eller turister.

——————————————————————

Serveringen går smidigt och snabbt.

    

          

En lång matsal direkt under Katedralens torn.

  

Härlig mat! Några tallrikar. Typisk genuin mat från Lazio och Tuscia – bönor med skaldjur, pasta med havskräftor, moscardini bläckfisk och vaktel med fläskmantel.

    

 

Kommentera