Hem / Råvaror / Kryddväxter

Kryddväxter

Utanför vårt köksfönster har jag gjort försök med olika kryddväxter.  Ofta har jag startat inomhus: habanero (chili) från kärnor, dill från frö och körvel från frö. Inget av dem lyckades jag med. Habanero fick jag upp till 2 st buskar, men av någon anledning som jag inte förstår dog de båda, först den ena och sedan den andra. Nu skall jag visa det som jag har lyckats med.

DSC02988Jag hade några olika kryddväxter sådana som vi ofta använder och hade låtit dem stå i krukorna, men nu bestämde jag mig för att  plantera dem i fönsterlådor. Till vänster här.

Köpte några nya på marknaden som jag sedan planterade. Några av de gamla kastade jag och några parade jag ihop med de gamla tillsammans med de nya. Vissa blev starka och fina med en gång, medan andra var små och eländiga i början. Timjan, Rosmarin och Salvia var stora och fina från början, men det föll sig naturligt eftersom just de tre använder vi mycket. Mejram var ganska eländig, Oregano köpte jag ny liksom Mentucia. Alla tre små och behövde därför inte så mycket plats. Mint hade jag två plantor av, men som var helt olika. Jag satte ihop dem båda två. Mentucia är en växt som används mycket i Italien, men som man mest plockar vilt i skogen. Man ser dem mycket när man är ute och vandrar och jag vill gärna lära mig användningen av dem. Här är nu alla planterade  i 2 st fönsterlådor. Du kan följa plantornas utveckling nedan.

TIMJAN, SALVIA, ROSMARIN

DSC03035  DSC03036  DSC03037

MEJRAM, OREGANO, MENTUCIA

DSC03038  DSC03039  DSC03040

 

 

 

 

 

 

 

UTANFÖR FÖNSTRET

Av Timjan hade jag en gammal och en ny som blommade. Jag satte ihop dem.

Salvia kastade jag en gammal och köpte en ny.

Rosmarin var också en gammal och en ny som jag satte ihop.

Mejram, Oregano och Mentucia får ta sig tid och växa till sig, de tre små bilderna. Vi klarar oss ganska bra utan dem och använder istället torkade Mejram och Oregano.

DSC03041

MINT Två plantor som jag placerat intill varandra.

LITE LÄNGRE FRAM PÅ ÅRET
Under sommaren har kryddväxterna utvecklats till att bli små buskar och egentligen skulle jag ha klippt dem mera än vad jag gjort, utom Rosmarin och Timjan för av dem har vi behövt ganska mycket och även Salvia, men Salvian får man vara lite försiktig med så att det inte blir för mycket smak. De tre  bilderna nedan.

IMG_0897 IMG_0895 IMG_0894

MEJRAM, OREGANO, MENTUCIA

Mejram, till vänster, har blivit en härlig buske och doften är enastående fin. Oregano och Mentucia, med mycket blommor, har jag behandlat noga och flera gånger lagt bomullsgarn runt om varje kryddväxt, så att de inte snärjer in sig med varandra.

IMG_0889  DSC03788  IMG_0892

 

MINT (MENTHA)

Mint är något som är mycket mer användbart än man tror och konstigt nog är den inte så stark som man tror även om man lyckas få med lite för mycket av den. Den större bilden nedan.

Bara man tar i buskarna doftar det. När man har kryddväxter, så som vi har det, är det lätt att binda ihop en kryddbukett. 

IMG_0799

Kommentera