Hem / Nyheter / Nyhetsarkiv

Nyhetsarkiv

2014

» 28 maj 2014

DSC06349Livet omkring oss i Montefiascone är ett typiskt bondesamhälle. Vi bor mitt i det. Grannen skall iväg till sina marker där han odlar grönsaker, frukt och vindruvor.

 

 

 

» 27 maj 2014DSC06342
Tomater är nog den viktigaste maten i Italien, näst pasta. Tror att körsbärstomater har ökat i användning.
Hela körsbärstomater i en paj.

 

 

 

» 24 maj 2014
DSC06306Fortsatte idag med bläckfiskar panerade och friterade.

 

 

 

 

» 23 maj 2014
DSC06272Köpte bläckfiskar (calamari)några små för marinad och några medelstora för fritering. Också räkor, musslor och havskräftor (kallas här scampi) för att göra några rätter, men främst med bläckfisk. Började idag med marinering.

 

 

» 22 maj 2014DSC06206
I Montefiascone finns det många trevliga vandringsvägar i Campagna där det finns många odlare. De flesta är mycket aktiva och odlar grönsaker, frukt, vin, oliver. Två kyrkor finns det, en ridskola och allt detta gränsar till Lungo lago som är sjöstranden och längs den finns det båtvarv, restauranger, camping.

 

DSC06202  DSC06198  DSC06192  DSC06191

DSC06196  DSC06199  DSC06189  DSC06184

» 21 maj 2014
IMG_1776Började dagen med att gå på marknaden och handla grönsaker. Det har blivit så att jag köper det mesta hos en av odlarna som står på torget och det är ju en stor fördel att det brukar finnas upp till 10 olika att välja på. Och i Montefiascone finns det minst fem specialaffärer som säljer frukt och grönsaker förutom de olika supermarket som också har ett mycket bra sortiment av grönsaker.

 

» 20 maj 2014DSC06084
Tomater, basilika, mozzarella och prosciutto (skinka) äter vi gärna och ofta särskilt som kvällsmat.

 

 

 

» 20 maj 2014
bildI våra fönsterlådor har vi blommor och kryddväxter. Ibland räcker inte fönsterlådorna till och basilika har vi i kruka därför att de inte kan hålla sig vid liv i fönsterlådorna. Har nu äntligen fått klart för mig att de inte tål för mycket direkt sol och inte för mycket blåst, så jag flyttar den ut och in. Vi vill gärna ha basilika, särskilt till tomater.

 

» 19 maj 2014IMG_1770
Körde Birgitta till Ciampino flygplatsen i Rom och på vägen såg vi hela vägen gul Ginst, Fläder och vit Gullregn. Just nu i våra trakter blommar de överallt, men särskilt längs vägarna.

 

 

IMG_1708     IMG_1673

 

» 18 maj 2014 IMG_1765
På promenad i ”la Campagna” med en kompis. I Italien finns det ofta grindar som denna, mitt ute i ingenting. Om man har en liten bit mark och skall bygga någonting i framtiden så är grinden det första man bygger. I bakgrunden sjön Bolsena.

 

» 18 maj 2014
Sill som är sommarmat

DSC06173   DSC06175   DSC06172

 

» 17 maj 2014DSC06165
Våra frukostar kan variera. Det kan vara rågflingegröt, kokta ägg, äggröra, bacon och ägg, men oftast är det cappuccino med smörgåsar som innehåller mortadella eller marmelad. Marmeladen är på vintern apelsinmarmelad och på sommaren aprikosmarmelad.

 

» 11 maj 2014

DSC03273Crepes fyllda med gorgonzolastuvning är enkel kvällsmat eller som en förrätt. Den är särskilt lämplig därför att pannkakorna kan man göra när man har tid, liksom stuvningen och att rulla ihop dem. Sedan återstår bara att strö över parmesan och ställa in i ugnen.

 

 

» 18 april 2014IMG_1503
I helgen hade vi storfrämmande.

 

 

 

 

» 15 april 2014DSC05982
Snart är det påsk och då börjar man fundera på vad man skall ha för mat. För många svenskar är det inte så svårt, de tänker på vad de åt förra året, året dess för innan och vad de åt när de bodde hemma hos mamma och pappa. Vad då? Köttbullar, lax, jansson, sill ……….. Tradition är viktigt, men ibland kan man ta med något nytt – Sparrispaj?

» 27 mars 2014

DSC05887Vi har ätit mozzarella från olika leverantörer, på komjölk och på buffelmjölk. I Alberobello där vi har varit många gånger har vi ofta fått mycket god mozzarella, särskilt en som är flätad. Vi har försökt att köpa här och även sett den flätade men aldrig fått någon ”aha” upplevelse. Nu har vi fått det, lika god som den som vi ätit i Alberobello. Det skall tydligen vara Mozzarella di bufala. Har gjort en liten artikel om det.

DSC05791» 25 mars 2014
I morse köpte jag abborrfiléer. Funderade på vad jag skulle göra av dem. Senare på förmiddagen var jag iväg till en ny affär som egentligen är ett jordbruk och har bufflar. Där köpte jag alldeles färsk mozzarella som heter treccia di bufala som är en fläta och köpte även pecorino med peppar i. Så lunchen idag blev Stekt abborre med dillstuvad potatis och som dessert ostbricka.

» 24 mars 2014
Läste en bra artikel om dagens italienska politik på SVT Nyheter. Den Italienska politiken är ju något för oss svenskar mycket annorlunda och svårt att förstå, men den som lever i Italien och kan beskriva den italienska politiken för oss svenskar är Kristina Kappelin, här med en artikel om den nye premiärministern Matteo Renzi. http://www.svt.se/nyheter/varlden/regeringens-sammansattning-sander-ett-starkt-budskap

» 8 mars 2014
DSC05740Att göra en tomatsås tycker man ju är enkelt, ja visst, men om man gör rätt och räknar med ganska lång tid så kan det bli jättegott och tillslut se ut såhär.

 

 

» 6 mars 2014
Havskräftor är ett mycket användbart skaldjur med härlig smak. Den kan göras iordning på flera sätt, men först skölja noga. Sedan beror det på vad man vill göra med dem. Man kan ju äta dem som de är, kokta. Mycket gott.

DSC05649

Skala dem på olika sätt:
Ta bort klorna och klipp bort de små benen, ta av nosen som man klipper av bakom ögonen (magen sitter där). Lägg kräftorna på rygg och dela dem på längden, eller vända på dem och lägga dem på magen och dela på dem med en kockkniv. Krossa klorna med bredsidan av en stor kniv. Skrapa ner kräftdelarna (utom småbenen och magen) och se till att all köttsaft kommer med i kastrullen. Koka, steka eller gratinera?

Så här går man till väga om man skall skala dem helt:
1/ tar bort klorna
2/ klipp bort fenan längst bak, de små benen och ena kanten av skalet, då blir köttet fritt. 3/ om man vill kan man med en cocktailpinne peta fram avföringsröret och dra ut det helt.
Då får man en hög med kött som man försiktigt kan koka eller steka i 4 minuter och en hög med skal som man bäst krossar och klipper och låter koka/sjuda i 10 minuter, gärna tillsammans med fiskbuljong, men inte för mycket av den, då får man en välsmakande buljong av det. Titta på bilderna HAVSKRÄFTOR

» 26 februari 2014

Vi tycker om grönkålssoppa gjord som vi brukar göra den under julen med skinkspad, tyvärr lyckas vi inte få tag i grönkål här i Italien. För att ersätta den vill vi göra nässelsoppa, som också har kraftig smak och som liknar grönkålssoppans smak. Därför gav jag mig ut i skogen i går för att söka nässlor och hittade inget. Idag försökte jag igen och gav mig iväg dit jag vet att de finns nässlor, men var osäker på om de hade kommit upp ännu. Men det hade de.

DSC05624

DSC05638

» 23 februari 2014
YouTube med videopresentationer är mycket användbart, särskilt med tanke på matlagning. Jamie Oliver med alla hans presentationer om olika recept är välkända och det kanske mest spännande är hans sociala engagemang där man kan följa med honom över världen. Det som jag gärna vill följa är dock italiensk matlagning som ofta är professionellt presenterad av välkända italienska rätter. I YouTube kan man titta på videos från små verksamheter, restauranger, skolor, stort upplagda presentationer med många åhörare m.m. Davide Scabin har en stor restaurang och är välkänd i tv-världen, en av många kända kockar i Italien.

Jag sökte något liknande för Sverige men lyckades inte hitta mer än ”Årets kock”, många sådana, men ganska ointressanta. Hittade ”unga kockar”, men inte heller det verkade intressant. Jag saknar presentationer av våra gamla rätter, husmanskost, och en hittade jag idag, en presentation som absolut är på rätt väg. Den vill jag följa upp och hoppas att jag kan hitta fler sådana och som presenterar sig med sitt eget namn.

» 22 februari 2014Unknown
Nu har den nya regeringen tillträtt och svurits in. Den förra premiärministern Enrico Letta tillträdde 28 april 2013 och var alltså inte så länge. Matteo Renzi (bilden) tillträdde 22 februari 2014 som tidigare har varit borgmästare (sindaco) i Florens. Hans konkurrensmedel för att bli premiärminister har bl.a. varit att han vill att det snabbt skall bli ändring av valsystemen i Italien, men jag tror att det är mycket han vill ändra på. Tyvärr är det inte lätt att ändra på saker i Italien, som enades 1861. Matteo Renzi är 39 år och genomsnittsåldern i regering är 47 år. Det var inte länge sedan genomsnittsåldern i den italienska regering var 64 år.

DSC01638

 

DSC07903

 

Tidigare idag höll jag på att klippa våra klängväxter på husets utsida. Vi har haft klängväxter sedan 2011 bignonia (trumpetranka) och klematis.

» 19 februari 2014IMG_1192
Montefiascone är en liten stad med 13.500 innevånare, men är ganska utspridd. Som jag uppfattar det består staden av 5 olika delar som består av 4 stadsdelar som kallas Centro Storico, Mosse, Le Coste och Zepponami och den 5:te är Dalen där många har en jordbit och odlar grönsaker, fruktträd, vindruvor , kiwi, fikon, valnötter, kastanjer m.m.. När jag körde igenom Zepponami idag såg jag ett stort vackert Mimosaträd i full blom.

» 18 februari 2014IMG_1185
I Montefiascone i Centro Storico som ligger innanför stadsmuren, där vi bor, är alla gator  belagda med sten. Då och då reparerar man gatorna i staden genom att lägga tillbaka stenarna så att de ligger rakt, men tyvärr inte enligt det romerska receptet, utan med murbruk och det håller inte så länge. Det är trevligt att bo i sådan genuin miljö.

DSC02725

 

 

Antar att det kommer från romartiden, vi har utanför staden flera sträckor av pilgrimsvägen via Francigena som är belagda med  sten enligt romarnas recept från tiden. Här, utanför staden, har man reparerat enligt det romerska receptet och även satt upp en tavla som beskriver hur denna vägen är gjord.

» 13 februari 2014
Enligt väderrapporten som vi får varje dag, har vi detta året, inte haft någon vinter i Montefiascone. Idag fick vi också besked att det blir vår nu och till veckoslutet 20 grader varmt.

På eftermiddagen skjutsade jag Birgitta till Ciampino i Rom för att resa till Sverige och då såg vi hela vägen många mimosaträd som blommar.

Idag har Italien bytt premiärminister och ett antal ministrar, men det ledande partiet Pd sitter kvar.

» 10 februari 2014
Detta är faktiskt pasta! Pastaplattor inrullad spenat med béchamelsås. Vill du lära dig att göra hemgjorda pastaplattor så kan du lära dig det här. Inte svårt.

DSC05574  DSC05562

» 6 februari 2014
DSC05466
Det finns ett program i italiensk tv som vi uppfattar som ett debattprogram – det finns många sådana i italiensk tv – kallas väl av tv för aktualitetsprogram som heter ”Porta a Porta” och som presenteras av Bruno Vespa. Programmet har hållit på sedan 1996 och visas i regel mellan kl 23 – kl 1 flera dagar i veckan. Har funderat på varför man håller på så sent, men eftersom deltagarna nästan alltid är ledande personer i landet och i världen går det antagligen inte att få dem att komma annan tid, som passar så många på en gång och det skall ju vara aktuellt. Det går till så att några kommer i början av kvällen och sedan kommer personer till hela kvällen. Ett mycket bra och intressant program och där liksom i andra program har man många åhörare.

» 5 februari 2014DSC05362DSC05355
Igår fick jag anledning att lägga in ett extra detaljerat recept på paj, med noggranna beskrivningar och bilder och använde då Quiche Lorraine som exempel.  Gör normalt inte så många bilder till ett recept, men det kan ju vara trevligt att variera sig.  Quiche Lorraine kan göras på olika sätt beroende på vilket land man är i och purjo passar kanske in om man är i Wales, där tror jag att man använder purjo (leks) ganska mycket i maten.

» 1 februari 2014DSC05294
Idag gick jag till järnaffären, det var några saker som jag behövde köpa. På vägen hem gick jag förbi en av grönsaksaffärerna och kunde då inte motstå att köpa jordgubbar. Sedan gick jag och funderade på vad jag skulle använda dem till, dessert eller kvällsmat? När jag var hemma kom förslaget fram: ”Pinocchio dessert” och vi bor ju i Italien, så det passar in.

» 29 januari 2014
I Italien tillverkas det tyvärr inte smör som smakar som svenskt smör. Däremot har vi sedan länge köpt franskt smör, som är det närmaste vi kan komma, det vi gillar, och då gäller det inte bara att breda smör på smörgås, utan smör använder vi till många sorters mat. Vi besöker emellanåt två varuhus,  Ipercoop och Leclerc som finns i Viterbo, regionens huvudstad som ligger 15 km från Montefiascone. Båda varuhusen är stora och har det mesta vi behöver som gäller köket, men de har även kläder, bilprodukter, trädgård med mera. Idag åkte vi till Ipercoop för att köpa smör, men även annat. Vi hittade riktigt fin kalvlever, så fin lever tror jag aldrig vi sett, varken här eller i Sverige. Köpte också en bit oxtunga.

Härlig ost av Raclette som vi skall ha som kvällsmat i kväll, en Schweizisk nationalrätt. Vi brukar smälta den och äta den med kokt potatis, ättiksgurka och vitt vin. Vi har en särskild liten grill som man ställer in små hållare där man lägger in ostbitar som man smälter osten och sedan häller den över de skalade potatisarna, drar några varv på pepparkvarnen och lite salt.

» 28 januari 2014
I morse hade vi frost för första gången denna vintern och förhoppningsvis den enda gången. 2012 hade vi en helt annan temperatur och hade mycket snö nästan hela februari. Dagligen får vi en väderrapport och idag skrev de att vintern var igår och idag, sedan är det höst igen och milt väder.

» 27 januari 2014
Har börjat att titta på video i youtube och hittat en serie med besök på restauranger som kallas ”Storie di Grandi chef”. Igår tittade jag på en video om Davide Scabin med restaurangen Combal Zero nära Turin och vi har sett honom flera gånger i ett matprogram som heter ”La prova del cuoco” med Antonella Clerici. Mat i alla former är en mycket stor verksamhet i Italien. Vet inte hur många matprogram det finns på TV, men alla kanaler tror jag visar matprogram på något sätt. I ”Storie di Grandi chef ” får man vara med i restaurangköket och följa tillverkning och avsmakning. Till och med att se hur man tar fram nya recept. Några bilder som man kan se i dessa videos.

DSC05190  DSC05208  DSC05194  DSC05207

DSC05203  DSC05200  DSC05209  DSC05204

» 26 januari 2014
Vi gör gärna en promenad varje dag och idag gick vi ner till stadsparken som är mycket vacker och välskött. Det finns ett trevligt kafé. Många tycker om att vara där och det är alla sorters människor i alla åldrar. På förmiddagarna är det ofta mammor med barnvagnar och småbarn, men även äldre som sitter vid kaféet och spelar kort. På eftermiddagarna när skolan slutar brukar det vara många ungdomar, det fungerar antagligen bra som ungdomsgård och utanför parken står det ofta moppar och små trehjuliga bilar.IMG_1141

I Italien har man mycket bilar eller skall vi säga motorfordon eftersom det i Italien användes enormt många vespor och mopeder i alla åldrar. Montefiascone är ju en liten stad och vi använder sällan bilen i den centrala staden, men det gäller inte italienarna. Kan man köra så går man inte och skall man handla så måste man parkera precis vid affären man skall till.

» 25 januari 2014
Idag skiner solen, men det är kallt, just nu +5°. Vi håller reda på vädret, men så är det i Italien. Man pratar mycket och pratar man inte om något annat så är det om vädret. Om man bor i små städer, så som vi gör i Montefiascone, hälsar man på alla, oftast flera gånger per dag. Det är trevligt och man träffar samma människor varje dag.

DSC05178Igår åt vi stekt abborre med dillstuvad potatis som är från vår sjö Bolsena, Italiens 4:de största sjö. Vår närmaste grannstad heter Marta och där bor de flesta av de fiskare som tar upp insjöfisken: abborre (persico), gädda (luccio), ål (anguilla), sik (coregone), latterino (vet inte vad den heter på svenska). Vår fiskaffär har alltid coregone och övriga sorter finns då och då. Sedan finns det karp och andra fiskar som vi inte tycker smakar så mycket. Vår fiskaffärs ägare bor i Marta som ligger 10 km från Montefiascone.

Latterino är en mycket liten fisk c:a 10 cm eller mindre och den äter man gärna här, även Birgitta och jag. Den friterar man och äter den hel. Under sommaren är det särskilda fester där man äter denna fisken, just friterad med citronklyftor.

2013

» 7 december 2013
Idag upptäckte jag en en ny affär. Ja, den har funnits där länge, men vi har inte handlat där mer någon gång ibland. Nu har jag provat riktigt några dagar och det var imponerande vad mycket de har och allt verkar vara bästa kvalitet trots att priset också är mycket lågt. Jag köpte 360 g ostronskivling för 6 kr, 790 g tomater och paprika 10 kr, 1,5 kg äpplen 13 kr, 1 kg mangold 8,50 kr totalt alltså ungefär 40 kr.

DSC04846

Av en del av det jag köpte gjorde jag en ny rätt som heter ”Mangold med stekt ostronskivling”.

» 6 december 2013
Igår gjorde jag ett nytt bröd av grahamsmjöl, skållat. Tycker själv att det blev både gott och vackert. DSC04767

 

 

 

 

 

Till lunchen idag köpte jag en sepiabläckfisk och räkor som jag gjorde pasta på. DSC04816

 

 

 

 

 

» 1 december 2013
Det är roligt och spännande att utveckla mat och det vi håller på med mest är svensk eller italiensk husmanskost. Sedan kan man ju fundera på vad som är husmanskost. Tore Wretman börjar förordet i sin bok ”Husmanskost” med ”under den benämningen brukar vi sammanfatta rustika rätter av vardagskaraktär” och det tror jag även skulle kunna gälla italiensk husmanskost.

DSC04603DSC04645

I går gjorde vi ett bröd som vi kallar ”Grovt skållat matbröd” och det innehåller en mängd nyttigheter. Detta brödet har vi gjort i ganska många olika modeller genom åren. För oss är det ett bra frukostbröd och inte större sats än att det blir ett stort matbröd eller om man vill två små.

» 15 maj 2013
På onsdagarna är vi ofta på marknaden och handlar, främst grönsaker och frukt. IdagDSC03129 köpte vi färskpotatis, grön sparris, jordgubbar, mangold, morötter, färsklök. Dem vi köper av är odlare och vi har handlat av dem många år. Sparrisen och jordgubbarna köpte   vi av ett kollektiv och betalade 3.50 euro. Färskpotatisen, mangolden, morötterna och färsklöken köpte vi av Maria som har sin verksamhet i Montefiascone och vi betalade 4.80. Dvs för allt 8.30 euro x 8.50 SEK = 70.55 SEK.

Till lunch åt vi hälften av färskpotatisarna med smör till. 28 st små potatisar. Otroligt goda. Som dessert hälften av jorgubbarna med grädde. I kväll skall vi äta kokta grönsaker med en sås på crème fraiche och tångkorn, något som Ikea säljer. Fave ovan, som jag tror kallas bondbönor i Sverige är mycket omtyckta och äts ofta färska här. Vi hade över av dem, så vi tog med, men skall egentligen vara spritade samma dag.

» 19 mars 2013
DSC02684Rågbrödet som vi har i våra recept. Gjorde vi idag, fick ligga ett par timmar och svalna i en handduk, sedan skar vi upp några skivor och såhär ser det ut.

» 13 mars 2013
I kväll har den katolska världen fått en ny påve Francesco I. Ser ut att vara en trevlig bekantskap. Vi lär få information om honom  både i tidningar och TV, särskilt nu den närmaste tiden. Otroligt många människor var på plats, trots att det regnade.

» 11 mars 2013 DSC02631
Att baka bröd är inte svårt och därför ville vi gärna tala om hur det går till, så att fler kan komma igång med det. Vi valde ett bröd som är enkelt att göra och visa i bild och text hur det går till. Ett gott bröd som man kan äta i många sammanhang och går att rosta eller steka.

» 10 mars 2013DSC01399
Idag var vi sugna på FOCACCIA och samtidigt passade jag på att omarbeta receptet. Ingen stor ändring men några bättre bilder tycker vi. Focaccia

» 10 mars 2013
I Italien händer det mycket och nu har det varit parlamentsval och på tisdag nästa vecka börjar val av ny påve, Conclave, men det mest intressanta är faktiskt Beppe Grillo som tagit en fjärdedel av rösterna i det senaste valet. Det som är intressant är att han försöker att påverka det italienska politiska systemet, vilket behövs.

» 8 mars 2013
Häromdagen köpte vi rödkål som jag strimlade och lade i marinad och vi blev sugna på tjocka grillade revbensspjäll. Vi har en Supermarket mycket nära som vi har börjat gå till. Det som är bäst med den är att de har mycket fint kött och vi köpte tjocka spjäll som vi grillade idag. Innan dess gjorde jag färdigt rödkålen och äppelmos på några äpplen. Birgitta gjorde en härlig sås till. Inga bilder idag, bara njuta av god mat.

» 5 mars 2013DSC03512
Nu håller vi på att förbättra vår blog så att det går lätt att förstå vad vi menar i recepten och bilderna har blivit bättre kopplade till texterna och större bilder. Fler bilder har det också blivit. För att nå detta syftet har vi byggt om recepten. Ett exempel: Biff a la Lindström

» 3 mars 2013
Som barn fick vi lära oss hemma att det viktigaste målet var frukosten och det har vi
DSC02606alltid hållit på också.
Frukostar olika dagar:
Capucino, smör, bröd och pålägg.
Capucino, kokt ägg, Kalles Kaviar, knäckebröd.
Rågmjölsgröt med lingonsylt.
På söndagen äter vi gärna äggröra med bacon.

Brödet gör vi för det mesta själva. Pålägg är ofta mortadella och kokt skinka. Marmelad som vi gör, helst på färska aprikoser. Vi gör leverpastej som ju är ett populärt pålägg i Sverige och vi hade det ofta förr som ”stående” till frukost.  Nu har vi gjort detta recept som vi vill kalla ”Svensk bredbar leverpastej”. Svensk bredbar leverpastej