Hem / Om mat / Grunden i vår mat

Grunden i vår mat

Allmän beskrivning av grunduppgifter

Så gott som alla våra recept är planerade att vara för 2 personer. Undantag finns, men då talar vi om det och motiverar det. Vi berättade i början om att vi har ett problem och det är antagligen vanligt bland många pensionärer och ensamstående, att det blir för mycket mat när vi lagar mat hemma, det är svårt att köpa lagom mycket råvaror och likadant när vi går på restaurang.

Vi tycker om att förenkla maten och att använda bra råvaror, kryddor och tillbehör som enbart är naturliga och helst är ifrån trakten där vi (man) lever. Det är vår förhoppning att så många som möjligt, lever så gott som möjligt.

Alla grönsaker och all frukt som vi köper lägger vi i vatten, grönsaker och frukt var för sig minst en timma så att jord, smuts och besprutningsrester försvinner med vattnet. När vi tar upp dem spolar vi av dem till sist och lägger dem för att rinna av.

Mjölk köper vi som innehåller 1,6% fett och det använder vi till cappuccino, gröt och i undantagsfall att dricka.

Laga mat

Mycket av vår matlagning börjar med olivoljan och chili. Gul lök och vitlök. Kryddor rosmarin, timjan, basilika, salvia, mejram, oregano och mint har vi i fönsterlådan. Svartpeppar, ibland vitpeppar, riven muskotnöt och salt. Smör och grädde ibland. Buljonger och fonder. Grönsakerna förhöjer möjligheterna till god mat, och kan användas till att höja smaken i många rätter liksom vin och öl.

Fett

Det fett vi använder i vår matlagning är olivolja och smör. Mest är det olivolja som vi använder och då är det alltid bara Extra Jungfruolja – Olio Extra Vergine di Oliva – som är olivolja pressad i vår kommun och odlad hos våra grannar. För enkelhetens skull anger vi olja eller olivolja i recepten.

Chili

I recepten anger vi chili som kan vara färska frukter, torkade, malda, kajennpeppar. Tabasco är flytande och kommer från USA. I Italien kallar man chilin oftast för peperoncino. Men chilin är inte nödvändiga för recepten.

För att vara praktiska i matlagningen lägger vi chilin i olivolja för att få med chili i maten nästan alltid. Habanero är den chili vi själva använder och den är mycket stark. Den smakar också mycket gott. För att få oljan att dra åt sig chilistyrkan rensar vi frukterna noga och skär i mindre bitar som vi lägger i glasburk och sedan fyller på med olivoljan. Vänder på burken några ggr om dagen. Hur länge är olika, men i regel mer än 2 veckor. Man får smaka sig fram. När vi anser att oljan är klar är det noga att sila bort allt som inte är olja därför att annars kan det bli mögel i produkten. Chilibitarna som har legat i olja brukar vi sedan köra i mixer till mycket fin pasta. Den blir jättestark och habanerons härliga speciella smak kommer fram tydligt.

Salt

Vi använder 2 olika sorters salt – Jozo som innehåller jod 5 mg per 100 g salt. I den finns klumpförebyggande medel E554 och E535 och Gourmet flingsalt från havet Falksalt 98% NaCl och där uppges inga tillsatser. Helst använder vi Gourmetsaltet det känns godare, men när vi gör recept använder vi alltid Jozosaltet, det är lättare att precisera och man vet när det har tagits upp i maten.

Salt är nog den mest viktiga ingrediensen i matlagningen. Man säger ofta att det är bättre med för lite än för mycket för man kan ju alltid lägga till. Det håller vi inte med om. Det bästa är att smaka av och  göra det mycket noga. Men självklart, om det kommer för mycket salt i maten är det ofta svårt att reparera.

Peppar

Vi anger svartpeppar eller peppar och menar då alltid svartpeppar. Om vi vill ha vitpeppar i receptet anger vi det i sådana recept.

Smaken förhöjs efter hand som kunskapen ökar.

 

2s kommentarer

2 thoughts on : Grunden i vår mat

 • birgitta gabrielson
  juli 6, 2012 at 10:05 e m

  Varför ska man ha grönsaker och frukt en timme i vatten?
  En godfortsättning på juli!
  Birgitta Ga

  • september 1, 2012 at 2:59 e m

   Hej Birgitta!

   Det blev mer än några dagar. Varför vi lägger grönsaker och frukt i vatten är för att vi vet att det används olika medel som dödar bakterier, olika sorters gödselmedel användes och vatten har vi i vår värld och vet att det är rent och levereras kommunalt. I grönsakerna finns det ju ofta jord och det är svårt att få bort jorden, därför mjukar vi upp det som sitter fast på frukt och grönsaker. Mycket av grönsakerna levereras idag sköljda på ett eller annat sätt, ofta någon sort av mekanisk rengöring, men vi gör precis samma sak med dem. Anläggningar som användes för rengöring kan innehålla bakterier och annat som vi inte vill ha i oss. De flesta odlingar ligger längs vägar där bilavgaser och annat hamnar på odlingarnas alster. Kanske skulle det vara bäst att använda något medel till rengöringen. Cantinone som jag presenterar i bloggen och som jag följt i deras kök använder t.ex. ett särskilt medel för att rengöra tomater och då får det ligga i c:a en timma. Varför? Det vet jag inte, men jag har för mig att det stod något på dunken med medlet som sa en timma.

   Vi brukar skilja på frukt och grönsaker, de påverkar varandra och lägger dem var för sig i vatten. En timma är väl inte viktigt, men tiden låter ju lagom och vi brukar gå och röra på dem då och då. När vi tar upp dem brukar vi samtidigt hålla dem under kranen. Vi har ett stort diskställ och lägger frukten och grönsakerna där så att de får rinna av. Frukten brukar vi ha framme i ett stort fat, men grönsakerna förvarar vi i en stor låda försluten i kylen och vissa saker lägger vi där i öppna plastpåsar för att skilja dem åt.

   Det viktigaste tycker jag är att man gör allt rent med hjälp av vatten och på Cantinone fick jag mycket klart för mig att det vi brukar göra, det gör man även på Cantinone och de har många års erfarenhet av att arbeta i mycket gamla kök och vet vad som är viktigt för resultatet. De tvättar och sköljer allt: frukt, grönsaker, kött, fisk, grönkryddor.

   Intressant att du trycker på en punkt som jag tycker är viktig, men är svår att föra fram. Tack skall du ha.

   Hälsningar
   Björn

Kommentera