Hem / Bakverk / Bignè (Petit-chou)
22 juni, 2015

Bignè (Petit-chou)

Publicerad i kategorin: Bakverk, Kaffebröd den av Björn KempelHäromdagen fick jag i en italiensk tidning se ordet bignè och bilder på vad det var och blev nyfiken. Jag kom underfund med att Bignè heter på svenska Petit-chou enligt ordboken, men vanligen tror jag att vi skriver det Petits choux. I alla fall en kaka man kan använda till mycket, det är bara fantasin som begränsar. Vi var i Amalfi för några år sedan och på en pizzeria serverade man oss Bignè fyllda med citronkräm.  De var otroligt goda.

DSC09471  DSC09472  DSC09474  DSC09482

Genomföra rätten på 35 min för 12 bullar
Förberedelser 15 min
Ugnen 200 ° C och gräddningstid 20 minuter mitt i ugnen.

Ingredienser

50 g smör
200 ml vatten
en nypa salt
120 g vetemjöl
3 ägg

Förbereda

Det blir c:a 12 små bullar.

Koka upp smör, vatten och salt i en kastrull.

Rör ner allt vetemjöl direkt i det heta smörvattnet, rör kraftigt med en trägaffel. Lyft sedan kastrullen från värmen och fortsätt tills degen släpper från kastrullens kanter.

Tillsätt sedan äggen, ett i taget och rör kraftigt och länge (minst 5 minuter) så att smeten blir slät och blandas med luft. Smeten skall vara mycket fast, blank och smidig.

Lägg ut degen med hjälp av 2 skedar eller med en sprits på ett bakplåtspapper på en plåt . Försök att få dem runda och höga. Gör sedan ett hål i dem upptill så att vattenånga avgår, då håller de sig fasta. Låt dem kallna på galler innan de fylls.

Godast tror vi att det blir med citronkräm och fylla dem med hjälp av en sprits.

Relaterade recept

Citronkräm
Maränger

Skriv ut receptet

Kommentera