Hem / Fisk / Sepiabläckfisk och pasta paccheri
6 december, 2013

Sepiabläckfisk och pasta paccheri

Publicerad i kategorin: Fisk, Pasta, ris m.m., Penne, Skaldjur den av Björn Kempel


Etiketter:, , , , , , , , , , , , , ,


Sepia är en 10-armad bläckfisk och dess kött är mjukt. Till min lunch idag (Birgitta är i Sverige) köpte jag en liten sepiabläckfisk, en näve räkor och lite grönsaker. Tänkte göra en pastarätt med ”paccheri” en pasta från Neapel ”maccheroni giganti”. Den skall koka i 14 minuter enligt beskrivningen, men jag brukar koka den i c:a 18 minuter eller något mer.

DSC04805 DSC04810 DSC04804  DSC04816

Genomföra rätten på 40 min för 2 portioner
Förberedelser 15 min
Steker 20 min
Gör sås 5 min

Ingredienser

1 sepiabläckfisk
1 näve räkor
4 körsbärstomater
1 bit blekselleri
1 bit fänkål
1 schalottenlök
1 msk tomatpuré
salt, peppar, chili, muskotnöt
1 dl grädde
2 msk olivolja
1 msk smör
1/2 fiskbuljongtärning

Förbereda

Vatten och salt i en kastrull och när det är kokande tillsätt pastan 18 – 20 minuter. Låt pastan rinna av.

Tvätta och gör iordning bläckfisken, räkorna och grönsakerna. Bläckfisken är nästan färdig från affären, men det är bäst att rent handgripligen dra isär de olika bitarna som är huvudet med de 10 armarna, vingarna och kroppen. Näbben/munnen sitter i centrum och den tas bort och kastas. Huvudet och armarna delas i mindre bitar. Kroppen viks ut och skärs i strimlor. Lägg åt sidan.

Skala räkorna. I Sverige är ju räkorna kokta, medan här är räkorna färska. Lägg åt sidan.

Strimla grönsakerna. Lägg olja och smör i en kastrull och tillsätt grönsakerna, tomatpuré och kryddor. Låt dem sjuda c:a 30 minuter. Plocka bort de skalbitar som syns av tomaterna. Tillsätt grädde och rör om. Smaka av såsen med salt och peppar. Tillsätt pastan och rör ner den i såsen. Hetta upp den

Koka upp vatten, salt, buljong och lägg sedan ner bläckfisken och räkorna i 2 minuter. Lyft över köttet till en serveringsform.

Häll sås och pasta i serveringsformen och servera.

Skriv ut receptet

Kommentera