Hem / Fisk / Kammusslor, lax och blåmusslo
8 juni, 2017

Kammusslor, lax och blåmusslo

Publicerad i kategorin: Fisk, Skaldjur den av Björn KempelBlåmusslor brukar vi alltid köpa färska och gjorde det i förra veckan också, men de var inte bra. Musslorna var upptagna för 4 dagar sedan och det borde vara bra. Resultatet var att 16 st fick jag kasta och musslorna var ynkligt små, men det värsta var att det var störande mycket grus i dem. I Italien har vi aldrig sådana problem utan det enda är att man får lägga ner arbete på att rengöra dem. De är nästan alltid dagsfärska.

Vi är i Sverige nu några månader och därför har jag tänkt att undersöka hur det är att köpa frysta livsmedel, istället för färska. Så idag blev det frysta kammusslor och en bit fryst lax som jag tänkte servera med ris. Till det en tomatsås inrörd med burkmusslor och färska champinjoner.

DSC03158  DSC03169  DSC03179  DSC03183

Genomföra rätten på 40 min för 2-4 portioner
Förberedelser 15 min
Steka/koka 20 min
Gör sås 5 min
Ugnen 200° C, sista uppvärmning om det behövs före garneringen.

Ingredienser

Kammusslor frysta 200 g
Lax fryst 140 g
Musslor i burk Limfjord 200 g
Ris långkornigt 1 dl
2 klyftor vitlök
2 stora champinjoner
1 bit slanggurka
1 tomat medelstor
1 röd lök
kidneybönor
isbergssallad
vetemjöl
1 msk tomatpuré
salt, peppar, fänkålpistiller, muskotnöt riven, cayennepeppar
smör, olivolja

Förbereda

Ta fram kammusslor och laxbiten och låt dem tina i kylen över natten.

Ställ ugnen på 200° C så att fisk och musslor kan värmas om det behövs.

Häll på mycket vatten i en kastrull, 1 tsk salt och 1 dl ris, som blir färdigt efter en kvart.

Skär alla grönsaker i mindre bitar och läggdem i uppläggningsfatet.

Skiva champinjonerna och lägg dem i en kastrull tillsammans med vitlökarna som skall vara lätt krossade. Droppa i olivolja och lite smör och låt dem steka upp och sedan 10 minuter på ganska svag värme med locket på.  Lägg undan  och samla oljan och smöret i en skål för att använda till såsen.

Tillsätt smör i två mindre kastrull och låt dem steka medelvarmt, kammusslorna och laxbitarna var för sig. Salta försiktigt och lägg upp kammusslorna och laxbitarna på uppläggningsfatet. Ställ åt sidan och  samla smöret som blir kvar i skålen.

Ta en av kastrullerna och gör en såsgrund (utan mjölk) med hjälp av det som blev över i stekningen, musselspad från burken och tomatpuré. Smaka av med salt, peppar, (fänkålspistiller), muskotnöt riven, cayennepeppar. När såsen har blivit lagom stabil, använd vatten och ev grädde om det behövs, tillsätt till sist champinjoner och musslor från burken, men låt det bli lite kvar till serveringsfatet.

Garnera med grönsakerna. Lägg upp riset, sallad och såsen. Servera.

Skriv ut receptet

Kommentera