Hem / Fisk / Krabba gratinerad med bacon och grönsaker
23 november, 2016

Krabba gratinerad med bacon och grönsaker

Publicerad i kategorin: Fisk, Skaldjur den av Björn KempelHärom dagen  köpte vi en färsk kokt irländsk krabba på 850 gram. I Sverige är krabba en mycket stor produkt och de vanligaste är krabba från Norge och Irländsk. Efter ganska många års användning av produkten föredrar jag den Irländska som säljs färdigkokt inslagen i plast. Jag har själv köpt färska norska krabbor, kokt dem och sålt dem.

dsc02685  dsc02696  dsc02699  dsc02717

Genomföra rätten på 1 tim för 2 – 4 portioner.
Förberedelser 30 min
Ställ ugnen på 200° C i 35 min

Ingredienser

1 irländsk krabba 850 g
1 bit chili
5 st vitlöks klyftor
riven ingefära
1 pkt bacon 140 g
75 g fetaost
1 bit morot
1 bit purjo
1 bit rot selleri eller blekselleri
1 potatis
några bitar torkade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk socker
60 g smör
½ dl olivolja
1 dl grädde
peppar, salt, muskotnöt

Förbereda

Rensa krabban. Börja med att ta bort stjärten och sedan öppnar locket (skölden). Då får du upp kroppen och alla benen och klorna. I locket finns det god mat som i regel är medelfast och där brukar det finnas ganska mycket rom också.

I detta fallet plocket vi bort alla ben och klorna. Lägg dem åt sidan och dela kroppen längs fördjupningen. Använd en kräftgaffel för att plocka ut köttet ur de två bitarna av krabbkroppen. Undvik brosket. Försök att med hjälp av kräftgaffeln tömma benen och krossa klorna lite försiktigt.

När du fått fram allt kött lägg det åt sidan och smör en lämplig ugnsform. Strö över ströbröd.

Gör nu en sås med hjälp av chili, vitlök, torkade tomater, tomatpuré, socker, peppar, salt, muskotnöt, olja och det som runnit ut från krabban medan du tagit ur köttet. Gör rent och hacka chili så mycket som du vill ha. Finhacka vitlöken och tomater. Rör ihop såsen med grädden. Skär grönsakerna som är kvar och lägg dem i botten av formen och fördela sedan krabbköttet över.

Lägg baconskivorna över allt och häll sedan såsen väl fördelat över formen. Klicka smöret över det hela och ställ in formen i ugnen. Servera gratängen med isbergssallat.

Skriv ut receptet

Kommentera