Hem / Fisk / Calamari, räkor och god sås
3 september, 2016

Calamari, räkor och god sås

Publicerad i kategorin: Fisk, Skaldjur den av Björn KempelBläckfisken calamaro är liksom räkorna en lätt och behaglig måltid och behöver inte koka mer än 2 minuter. Kokar man sedan räkskalet 5 min tillsammans med en fiskbuljong kan man så småningom få en god sås.

DSC02140  DSC02146  DSC02145  DSC02153

Genomföra rätten på 30 min för 2 – 4 portioner.
Förberedelser 15 min
Steka 15 min

Ingredienser

1 medelstor calamari (bläckfisk)
5 st vitlöksklyftor
1 hand med färska räkor
1 medelstor champinjon
1 hand full med nötter – valnötter, pinoli, mandel
några gröna bönor och vaxbönor
2 morötter
1 bit blekselleri
1 gul lök
salt, peppar, muskotnöt, peperoncino

Förbereda

Förbereda med att skära nötterna i mindre bitar. Gör ordning bönorna, morötterna, selleri, lök, peperoncino, dela dem och låt dem koka i 5 – 10 min.

En lagom varm stekpanna med olivolja, löken, nötterna, vitlöken och champinjonen under 5 minuter. Tillsätt sedan grönsakerna och låt dem svagt sjuda i ytterligare 5 min. Smaka av med salt, peppar, muskotnöt och lägg en bit av peperoncino genom att använda lagom mycket.

Skölj under tiden räkorna och bläckfisken. Skala alla räkor utom 5 st som skall vara kvar som prydnad. Gör i ordning bläckfisken genom att skära den i ringar och samtidigt göra dem rena inom och utom. Gör först en buljongtärning i vatten så att det blir halv till en liter buljong. Lägg sedan i räkorna och låt dem koka upp och lyft över dem till stekpannan och fortsätt med räkskalen till buljongen. Koka dem i 5 minuter och sila dem sedan till stekpannan.

Tillsätt de skalade räkorna och sedan bläckfisken i stekpannan under 2 minuter. Servera.

Skriv ut receptet

Kommentera