Hem / Kött / Fläsk / Kåldolmar
4 juni, 2016

Kåldolmar

Publicerad i kategorin: Fläsk, Kött den av Björn KempelKåldolmar är riktig Svensk husmanskost som har varit med länge. Dolma är turkiska och betyder fylld och maträtten följde med svenskar i Karl XII:s tjänst, tror man, och Cajsa Warg hade maträtten med dolma i sin kokbok från 1765.

DSC01538  DSC01539  DSC01540  DSC01545

Genomföra rätten på 40 min för 2 – 4 portioner
Förberedelser 15 min
Steka/koka 20 min
Gör sås 5 min

Ingredienser

4 stora vitkålsblad
150 g köttfärs
1 ägg
½  dl ris (lätt kokta)
½ tsk salt
2 varv på pepparkvarnen
½ krm kryddpeppar
1 msk smör
2 dl vatten eller kålspad
smaksätt med soja, sirap, peppar, salt
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
½ dl sirap

Förbereda

Lägg kålhuvudet i vatten och ta loss 4 st stora kålblad. Koka upp en stor kastrull med vatten och lite salt. Lägg i kålbladen och när de verkar vara mjuka, lyft upp dem på en upp och ner vänd sil så att de rinner av.

Koka riset och låt det sedan rinna av i en sil, så att det blir torrt. Blanda det med köttfärsen, ägget och krydda.

Gör en sås med smör, vetemjöl, grädde och kålspadet. Stek kåldolmarna först runt om och när de sedan fått lite färg häller  vi såsen över och droppar över något av sirap. Stek det sedan i 10 – 12 min och servera.

Skriv ut receptet

Kommentera