Hem / Kött / Kalvbräss
18 januari, 2016

Kalvbräss

Publicerad i kategorin: Kött, Nöt den av Björn KempelKalvbräss hittade vi idag på vårt stora varuhus. Det heter på italienska animelle. Birgitta fick det ganska ofta under sin uppväxt i Hjo. Då åt man det med någon form av stuvning. Min erfarenhet är nog mest med svamp och stuvning, men idag ville jag ha det med champinjoner och lök, men inte med stuvning.

DSC00557   DSC00558  DSC00561  DSC00563

Genomföra rätten på 2 tim 70 min för 2 portioner
Förberedelser 2 tim 20 min
Steker 30 min
Ugnen 200° C  20 min

Ingredienser

3 hg kalvbräss
4 st champinjoner
4 vitlöksklyftor krossade något
olivolja
1 medelstor gul lök
salt, peppar
potatiskakor
strö köttbuljong
ruccola

Förbereda

För att behandla brässen börjar man med att lägga den i kallt vatten under 2 timmar i kyl. Efter det kokar upp lite vatten, lägg i brässen och låt den sjuda 20 minuter. Tag upp brässen och låt den svalna. Ta bort hinnorna.

Skiva upp den gula löken. En msk smör i en kastrull och lägg i löken tills den är mjuk.

Skär champinjonerna i bitar och lägg dem i en kastrull med en msk olivolja och vitlökarna. Häll över lite ytterligare olja och låt det stå i låg värme med lock i 10 minuter.

Ta bort vitlökarna och rör ihop lök och champinjoner och smaka av med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och en form med potatiskakor av potatismos i ugnen under 10 minuter.

Skär brässen i mindre bitar, strö buljong över, något salt och peppar och stek dem i smör. Lägg brässen i ugnsformen med lök och champinjoner och servera de båda formarna.

Skriv ut receptet

Kommentera