Hem / Fisk / Lutfisk
23 december, 2015

Lutfisk

Publicerad i kategorin: Fisk, Kokt fisk, Till julbordet den av Björn KempelLutfisk och risgrynsgröt har länge varit huvudrätten under julen under många år. I mitt föräldrahem var det så och även i vårt eget hem. Under den tiden var  det mycket mat och så småningom kom vi underfund med att det nog skulle vara bra att dela det till två dagar – lutfisk och risgrynsgröt ”dagen före dagen” på kvällen då vi även klädde granen och på julaftonen äter vi julbordet mitt på dagen. Att göra iordning lutfisken med att lägga den i vatten och byta vatten var det länge sedan vi slutade med. Färdig lutfisk köper man numera i plastförpackning. Det är faktiskt helt annorlunda i Italien där vi mest bor. Där köper man lutfisken i fiskaffären  året om och fisken kallas baccalà eller stoccafisso.

Risgrynsgröt tycker vi om, men främst gör vi risgrynsgröten för att kunna göra lutfiskpudding som är något vi gärna äter och som vi kallar Baccalà på svenskt vis.

DSC00258  DSC00265  DSC00266  DSC00271

Genomföra rätten på 43 min för 2 portioner
Förberedelser 18 min
Steker 20 min
Gör sås 5 min

Ingredienser

Lutfisk:
1 kg lutfisk
3 mak smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk/grädde
1 kg potatis att koka
senapsfrön
Risgrynsgröt:
2,5 dl risgryn
5 dl vatten
3 krm salt
9 dl mjölk/grädde

Förbereda

Skölj fisken och vill du ha fisken fastare kan du låta fisken ligga i vatten någon timma. Följ fiskens förpackning.

Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en långpanna. Täck över med aluminiumfolie. Tillaga i 200º C i c:a 45 minuter.

I Sverige är det vanligt att man äter lutfisken med vitsås och kryddar med skånsk senap eller grovmalen kryddpeppar. I Norge är det nog mest vanligt med strimlad stekt bacon. Se Lutfisk på norskt vis.

Servera lutfisken med vanlig vitsås, kokt potatis och skånsk senap.

Sedan serverar vi risgrynsgröten  med socker och malen kanel med mjölk.

Skriv ut receptet

Kommentera