Hem / Grönsaker / Gratäng / Fyllda gratinerade lökar
2 december, 2015

Fyllda gratinerade lökar

Publicerad i kategorin: Gratäng, Grönsaker den av Björn KempelFyllda lökar är en trevlig förrätt, lätt att göra. I Italien, liksom i Sverige, visar man många program i TV och i tidningar om mat. Många gånger har vi sett program som visar fyllda grönsaker på olika sett: kronärtskockor, paprikor, lökar m.m. Denna rätten gör vi som vanligt för 2 personer, men det är mycket enkelt att öka till flera portioner.

DSC04527  DSC04536  DSC04542  DSC04553

Genomföra rätten på 68 min för 2 – 4 portioner
Förberedelser 18 min
Koka 10 min
Ställ ugnen på 180°C 40 min

Ingredienser

2 stora lökar
100 g tonfisk på brk/olja
2 skivor gammalt franskbröd
1 dl mjölk
1 ägg
ströbröd
2 msk parmesan riven
½ krm muskotnöt riven
(1 msk olivolja)
salt, peppar, cayennepeppar

Förbereda

Smöra en lämplig ugnsfast form.

Kok dem 5 minuter. Skala lökarna och dela dem på mitten så att det blir fyra. Gröp ur lökarna. Häll vatten i en kastrull och låt det koka upp. Doppa lökhalvorna c:a 5 minut, de får inte bli för mjuka, just bara lite hjälp i ugnen.

Hacka inkråmet från lökarna och lägg det och lite olja i en kastrull. Låt dem bli mjuka och lägg dem sedan i en sil. Det är viktigt att få bort så mycket vätska som möjligt så att röran inte blir lös utan att det kan hålla sig i hålet i löken och inte rinner ut.

Ta bort brödkanten och riv brödet i mindre bitar. Lägg det i en skål och häll på lite mjölk. Krama ur mjölken ordentligt (viktigt), häll ut all mjölk och lägg brödet i skålen. Tillsätt ägget, inkråmet från lökarna, tonfisken, parmesan, muskotnöt. Rör det och gör det finfördelat. Smaka av med salt, peppar och lite cayennepeppar.

Fyll lökarna med röran och strö över lite ströbröd. Ställ dem i ugnsformen. Ställ formen mitt i ugnen och låt den stå 40 minuter.

Servera lökarna med en smörklick ovan på varje lök.

Skriv ut receptet

Kommentera