Hem / Fisk / Stekt fisk / Pesce spada
20 juli, 2015

Pesce spada

Publicerad i kategorin: Stekt fisk den av Björn KempelPesce spada heter på svenska Svärdfisk. Den är god men måste hanteras försiktigt, får inte bli torr. När vi köper den är det alltid färsk pesce spada som vi köper. Bäst tycker vi om att steka den i smör och bara använda salt och peppar. Den skall vara försiktigt stekt men ändå ha färg. Vanlig kokt potatis eller potatismos med ärter eller skaldjur.

DSC09626  DSC09620  DSC09625  DSC09635

Genomföra rätten på 28 min för 2 – 3 portioner
Förberedelser 28 min
Ugnen 70°C för att hålla värmen

Ingredienser

300 g svärdfisk
några räkor, musslor och vongole
2 msk smör
1 schalottenlök
salt, peppar, cayennepeppar
sky från stekningen
körsbärstomater
citron
persilja

Förbereda

Koka upp en potatis, gärna delad i mindre bitar och när den  är färdigkokt tryck sönder den med en visp och häll i lite grädde. Vispa potatisen till mos. Ställ ett serveringsfat i ugnen 70 °C och lägg potatismoset där.

Skär bort skinnet på svärdfisken och sedan i två bitar. Salta och peppra på båda sidor som du brukar göra på en köttbit.

Häll mycket salt och vatten i en skål och när vattnet är ettersalt häll i vongole. Skall ligga en halvtimma så att de släpper ifrån sig gruset. Ta bort skägget på musslorna och kontroller att de håller ihop skaldelarna, liksom vongole (hjärtmusslor). Skölj räkorna.

Lägg blåmusslorna i en stekpanna i två minuter och fortsätt sedan med vongole och därefter räkorna. Häll över skaldjuren i en skål och skala dem därefter utom 2 räkor. Lämna även några musselskal och vongoleskal som prydnad. Plocka upp musslor och räkor och lägg dem på fatet i ugnen.

Mycket lite smör och stek svärdfiskbitarna och lägg dem på fatet i ugnen. Tillsätt därefter resten av smöret och löken och låt den bli mjuk. Tillsätt det som är kvar av skaldjurens buljong. Arrangera maten på fatet med lite persilja, tomater och citronbitar. Servera det varmt.

Relaterade recept

Björns musselsoppa med tomater
Fisksoppa

Skriv ut receptet

Kommentera