Hem / Fisk / Rödspätta med duchessepotatis
17 januari, 2015

Rödspätta med duchessepotatis

Publicerad i kategorin: Fisk, Fisk i ugn den av Björn KempelIgår hittade jag mycket fina rödspättafiléer i fiskaffären och blev sugen på att göra en gratäng på dem, servera den som Walewska med mornaysås.

DSC08470  DSC08468  DSC08474  DSC08484

Genomföra rätten på 60 min för 4 – 6 portioner
Förberedelser 40 min
Ugnen 250°C ställ in gratängen under 20 minuter

Ingredienser

500 g spättafilé
50 g spenatblad
150 g oskalade räkor
50 g smör
1 msk vetemjöl
5 st medelstora champinjoner
1 dl vitt vin
1 dl grädde
2 fiskbuljongtärning
vatten
1 dl riven cheddarost
1 dl riven parmesanost
salt, peppar
2 äggulor
Duchessepotatis:
1 kg mjölig potatis
3 äggulor
3 msk smör
1 tsk salt
4 varv på pepparkvarnen

Förbereda

Börja med att göra duchessepotatisen och spritsa ut den på ett serveringsfat. Skala och skär potatisarna i mindre bitar, tillsätt vatten och salt. Låt koka och pressa potatisen med en potatispress. Tillsätt smöret, äggulorna, kryddorna och blanda det med en träslev. Fyll potatisen i en spritspåse och använd en stjärnmönstrad tyll (spets). Spritsa ut potatisen runt gratängfatet.

Vik och lägg fiskarna i en vid kastrull. Koka upp buljongen i en kastrull och häll den över fiskarna. Låt det sedan koka upp igen och stäng av plattan. Låt den stå i 5 – 10 minuter och ställ sedan kastrullen i kallt vatten tills fisken svalnat.

Koka upp spenaten och ställ åt sidan.

Skär bort foten på champinjonerna och skiva dem fint och stek dem under 5 minuter i smör.

Skala räkorna.

Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt 2 dl av fiskbuljongen, 1 dl grädde och 1 dl vin. Låt det sjuda i 5 minuter och smaka av försiktigt med salt och peppar. Tag kastrullen av värmen och rör  ner gulorna och osten.

Flytta över fiskarna till gratängfatet och garnera med spenat och champinjonskivorna. Häll över såsen och garnera med räkorna.

Servera den mycket varm.

Skriv ut receptet

Kommentera