Hem / Såser / Varma såser / Fisksås / Fisksås
27 oktober, 2014

Fisksås

Publicerad i kategorin: Fisksås, Såser, Varma såser den av Björn KempelTillred fisken så att du får en god buljong som du kan göra såsen med t.ex. rödtunga. Här är receptet på en fantastiskt god fisksås.

Flå och filéa fisken. Kasta skinnet men koka upp resterna, framför allt benresterna och en bit av fiskbuljongtärning, något purjo, 2 pepparkorn i 5-10 min och smaka av några gånger, eventuellt med mycket lite salt, sila av det så att du får 1 eller 2 dl buljong. Koka upp och lägg filéerna i buljongen. När den åter kokar lyft över filéerna till varma tallrikar. Använd den vanliga vita såsen anpassad med buljongen.

DSC08412   DSC08468  DSC08411  DSC08447

Genomföra rätten på 13 min för 2 portioner
Förberedelser 8 min
Gör sås 5 min

Ingredienser

2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk och buljong
1 dl grädde
smaka av med salt, peppar och ev. riven muskotnöt.

Förbereda

Smält smöret i en medelvarm kastrull och tillsätt mjölet utan att bryna, rör ihop det, tillsätt mjölken och buljongen och öka värmen något en kort stund och fortsätt att röra såsen. Såsen kan vara ganska tjock, men med hjälp av grädden kan man anpassa den. Låt såsen sjuda på så svag värme som möjligt i 5 minuter. Rör hela tiden. Tillsätt ev. muskotnöt och smaka av med salt och peppar.

Skriv ut receptet

Kommentera