18 oktober, 2014

Aioli

Publicerad i kategorin: Aioli, Kalla såser, Såser, Till julbordet den av Björn KempelAioli används runt Medelhavet även om man i Provence anser att den föddes där. Det finns mängder av varianter, med och utan ägg, men knappast utan vitlök. Detta är en variant med ägg och mint, men annars som en starkare vitlöksmajonäs. Ovanstånde bild visar aioli med olivolja. 3 dl färdig aioli.

DSC07754  DSC07757

Genomföra rätten på 5 min för 4 portioner
Förberedelser 5 min

Ingredienser

3 klyftor vitlök pressade
1 msk mintblad, mycket finhackade
2 äggulor (30 ml)
2,5 dl matolja (mycket god olivolja)
3 tsk fransk senap (15 ml)
1 msk saft av citron (15 ml)
½ krm kajennpeppar
1 krm salt
några varv på pepparkvarnen

Förbereda

Vispa ihop äggulorna, senap, citron, kajennpeppar, salt och peppar. Vispa kraftigt och länge – 1 minut eller längre.

Tillsätt sedan oljan droppvis, lite i taget tills du ser att det börjar bli en smet. Fortsätt att att vispa och känn att den börjar tjockna, då kan du droppa lite fortare, sedan övergå till en fin stråle. Rör kraftigt hela tiden. Tillsätt oljan, men inte snabbare än att äggulorna hinner binda den, så att blandningen blir slät och tjock.

Om du börjar med en stavmixer, kan du när smeten börjar att riktigt tjockna, övergå till att röra för hand.

Pressa vitlöksklyftorna och rör ner dem och de hackade mintbladen i aiolin.

Skriv ut receptet

Kommentera