Hem / Såser / Kalla såser / Pesto
11 oktober, 2014

Pesto

Publicerad i kategorin: Kalla såser, Pesto, Såser den av Björn KempelPesto alla genovese som såsen heter är från Ligurien och är en Basilikasås som man tillreder med pinjenötter och bästa sortens olivolja extra vergine. Man kan tillreda den i mortel eller matberedare, men nog tycker jag att morteln är att föredra. Det viktigaste är att man tillsätter mycket basilikablad.

Genomföra rätten på 8 min för 4 portioner
Förberedelser 8 min

Ingredienser

1 liten vitlöksklyfta
40 g basilikablad
40 g pinjenötter
3 msk mycket god olivolja!!
3 msk parmesan (helst grana padana) nyriven
2 msk pecorino nyriven
salt, peppar
några droppar citron

Förbereda

Lägg vitlöken i morteln och tryck sönder den. Tillsätt basilikabladen, tryck och rör i morteln. Tillsätt pinjenötterna och något olja. Rör och tillsätt något mer olja om det behövs tills allt är en finfördelad sås.

Rör nu ner osten med en slev och ev mer olja, men det skall inte vara för mycket olja. Såsen skall vara fast. Smaka av med några droppar citron, salt och nyriven peppar

Pastan till pesto föreslår man oftast fettuccine, men personligen föredrar jag penne eller hemgjorda  pasta garganelli. Man skall ju verkligen känna smaken av basilikan och såsen skall vara alldeles nygjord.

Skriv ut receptet

Kommentera