Hem / Fisk / Friterade bläckfiskringar
25 maj, 2014

Friterade bläckfiskringar

Publicerad i kategorin: Fisk, Skaldjur den av Björn Kempel


Etiketter:, , , , ,


Någon gång för 50 år sedan köpte vi en fritteringsgryta från Nilsjohan och den använder vi då och då, den är liten och behändig och formen innebär att den inte stänker för mycket. Calamari kan man skära tvärs över bläckfiskens kropp. Vi tar bort de övriga delarna som man sedan kan använda till annat.

DSC06283 DSC06287 DSC06306  DSC06293

Genomföra rätten på 28 min för 2 – 4 portioner
Förberedelser 18 min
Fritera 10 min

Ingredienser

2 medelstora calamari
4 msk vetemjöl
2 ägg
4 msk skorpmjöl
2 dl olivolja (beroende på metod)
salt

Förbereda

Skölj av bläckfiskringarna. Lägg upp vetemjöl med en tsk salt, skorpmjöl och ägg på olika fat och börja med att lägga ringarna i vetemjölet. Vänd på dem noga och låt dem stå en stund i vetemjölet så att det fastnar och torkar in. Vispa ägget med en gaffel och lägg i ringarna och vänd dem. Se till att det kommer ägg lite överallt på ringarna. Skaka av och lägg dem i skorpmjölet. Vänd dem och strö lite skorpmjöl över dem så att det även kommer på insidan. Låt även dem stå en stund.

Häll upp oljan och sätt på värmen. Skall vara 180° och det syns när det börja att komma rök. Sätt då ner värmen något. Följ värmens ökning eller minskning. Det syns på ringarna, men c:a 3-4 min. Vänd på dem.

Servera med citron och majonäs blandad med crème fraiche.

Skriv ut receptet

Kommentera