15 april, 2014

Sparrispaj

Publicerad i kategorin: Grönsaker, Pajer och osträtter den av Björn Kempel


Etiketter:, , , , , , , , , , ,


På onsdagarna går vi till marknaden och numera hör det rutinen att vi köper sparris när det finns och det är en ganska lång säsong. Jag tror att den började i mitten av mars i år. En av odlarna som vi gärna handlar grönsaker av har bl.a. sparris. De flesta som säljer sparris har ganska smala, raka, väl inslagna sparrisar, men inte han. Han har raka, krokiga, tjocka, smala och ligger i låda allihopa. Det viktigaste, nyupptagna. Behöver inte skalas, knappast ens kokas, men tyvärr tror jag inte att sådana går att köpa i Sverige.

DSC05973 DSC05974 DSC05978 DSC05982

Genomföra rätten på 78 min för 2 – 8 portioner
Förberedelser 18 min
Gör sås 5 min
Ugnstemperatur 200 °. Förgräddning 10 – 15 min. Gräddning 35 – 40 min.

Ingredienser

Pajdeg:
100 g vetemjöl
2 msk vetekli
75 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
10 st sparris, medeltjocka
1 ägg
1,5 dl grädde
2 tsk svensk senap
1 dl ost, riven
salt, peppar, muskotnöt

Förbereda

Hacka ihop mjölet och smöret med en stekspade, tillsätt vattnet och arbeta den med händerna tills den är en deg. Tillsätt vetekli och arbeta in det i degen. Platta till degen och tryck den så att den kommer på formen runt om, gärna även på kanten. Genom att det är vetekli i degen blir den stadigare och håller formen bättre, men du kan ändå lägga lite aluminiumfolie i formen så att kanten inte kasar ner. Prova dig fram med det. Förgrädda degen.

Normalt tror jag även i Sverige att det finns en bit av roten kvar som man bryter av. Om du tittar på bilden ser du det. Man tar i den nedersta delen och känner om den sviktar. Där den känns ganska fast kan du bryta av sparrisen och den knäpper när den bryts.

Känn på sparrisarna. Försök att hitta var du bör bryta av den. Skär av en bit och tugga på den. Det känns genast om det är ett segt skal. Försök att hitta hur långt upp det sträcker sig. Om du bryter och sedan skalar så kan du säkert lyckas att få fram det mjuka av sparrisen. Skär sedan sparrisarna i bitar om 2 cm och ställ eller lägg dem i pajen. Rör ihop fyllningen och häll den över sparrisbitarna.

Skriv ut receptet

Kommentera