Hem / Soppor / Grönsaker / Nässelsoppa
27 februari, 2014

Nässelsoppa

Publicerad i kategorin: Grönsaker, Soppor den av Björn Kempel


Etiketter:, , , , , , , ,


Är nässlor ett otyg eller en delikatess? Ja, för oss som älskar att äta nässlorna som soppa är det inte svårt att välja, delikatess!

Med handskar på händerna plocka de små fina nyutslagna nässlorna och toppbladen när de har kommit lite längre. Ta bort alla stammar och alla grövre delar så att det bara blir  blad och bladskaft kvar. Använd handskar tills du börjat koka nässlorna.

DSC05629 DSC05634 DSC05638 DSC05645

Genomföra rätten på 32 min för 2 portioner
Förberedelser 12 min
Koka 20 min

Ingredienser

1 liter nässelblad
1,5 liter vatten (soppa)
½ tärning grönsaksbuljong
2 msk smör
½ tsk salt
2 varv på pepparkvarnen
1/8 av en muskotnöt riven
1 dl grädde
½ msk vetemjöl

Förbereda

Lägg nässlorna i vatten så att de blir rena och framför allt blir av med sand och jord i åtminstone 2 vatten och låt dem rinna av.

Fortsätt sedan med att lägga dem i en kastrull och låt dem koka i 10 minuter. Häll dem genom en sil och pressa nässlorna något och hacka dem fint.

Hälften av smöret i kastrullen och tillsätt nässlorna. Rör hela tiden i 3 minuter och strö över mjölet, fortsätt att röra ytterligare 3 minuter och häll i grädden. Smaka av med saltet. Smaka av med peppar och sedan med muskotnöt. Koka upp och låt det sjuda några minuter.

Nässlor smakar mycket och behöver inte ytterligare kryddning, men om du vill, smakar gräslök gott till, men då tycker jag att den skall läggas till så att det är med i det sista uppkoket. Servera soppan het ev med en ostsmörgås till!

Skriv ut receptet

Kommentera