Hem / Grönsaker / Mangold med stekt ostronskivling
7 december, 2013

Mangold med stekt ostronskivling

Publicerad i kategorin: Grönsaker, Svamp den av Björn Kempel


Etiketter:, , , , , , , , , ,


Svamp har vi ofta i maten, men ostronskivlingar har det inte varit så ofta och eftersom det fanns i affären köpte jag lite. När jag höll på att laga maten, läste jag i Systemets kokbok följande om ostronskivlingar: ”har svag smak tills den fått steka länge på låg värme. Då förvandlas den till en delikatess”. Och det var precis det som jag själv upptäckte.

DSC04910   DSC04919  DSC04924  DSC04939

Genomföra rätten på 30 min för 2 – 3  portioner
Förberedelser 10 min
Steker 30 min

Ingredienser

100 g ostronskivlingar
150 g mangold
1 st salsiccia
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 – 2 msk vatten
1/8 muskotnöt riven
salt, peppar, chili
2 msk grädde

Förbereda

Hacka ostronskivlingarna. Lägg en halv msk smör i en kastrull och tillsätt svampen. Låt den steka i 15 minuter på låg värme under lock.

Hacka mangolden och lägg den i en kastrull med lite vatten. Låt det sjuda i svag värme under 10 minuter under lock. Tillsätt mangolden i svampkastrullen och rör ihop dem och låt dem sjuda, fortfarande i svag värme under 5 minuter.

Affären där jag köpte salsiccia-korven där vi handlar nästan varje dag. Tag bort skinnet på korven och hacka och rör den så att det blir så små bitar som möjligt.

Lägg det i en kastrull och strö mjölet över. Fortsätt att röra den kall. Sätt därefter på värmen och fortsätt att röra. Tillsätt det som är kvar av smöret. Fortsätt att röra. När röran börjar bli fuktig och lös, flytta över den till svampkastrullen och rör ihop det. Hetta upp kastrullen och låt den sjuda minst ytterligare 5 minuter.

Tillsätt muskotnöt, chili och därefter grädde. Smaka av med salt och peppar. Rör ihop allt samman och smaka av igen.

Rätten skall vara riktigt varm och kan serveras på en skiva franskbröd och lite hackad persilja över.

Skriv ut receptet

Kommentera