Hem / Bakverk / Grovt skållat matbröd
1 december, 2013

Grovt skållat matbröd

Publicerad i kategorin: Bakverk, Matbröd den av Björn Kempel


Etiketter:, , , , , , , , , , , , ,


Det är roligt att utveckla mat, kanske främst matbröd för att resultatet blir så spännande. Att först röra ihopa det och se hur det jäser i bunken, sedan arbeta fram det på bordet. Se om man beräknat rätt med mängden mjöl som behövs för utbakningen. Har man gjort rätt så här långt är jästid och gräddningstid ganska naturliga i sin längd. Gräddningen blir för det mesta bäst om man lägger till lite extra tid och det känns i regel bra när man tar fram brödet ur ugnen som då är riktigt färdigt gräddat. När brödet har svalnat, oftast några timmar efter, är högtidsstunden när man får börja skära upp brödet, för trots allt är det resultatet som gäller.

Just nu väntar jag på detta brödet. Jag startade med det i morse då jag lade ihop ingredienserna  och skållade det och lade plastfolie över skålen. På eftermiddagen började jag med nästa steg: Vispade och löste  jästen, sirapen och saltet. Rörde in skållningen och arbetade in vetemjölet och ställde degen på jäsning.

DSC04589 DSC04603 DSC04645 DSC04616

Genomföra rätten på 10 tim + 93 min
Förberedelser 8 min
Jäsa 10 tim + 30 min
Ställ ugnen på 225º C. Grädda 55 min

Ingredienser

Skållningen
100 g rågmjöl
50 g krossad råg
50 g krossad vete
30 g linfrö
50 g grahamsmjöl
50 g solrosfrön
50 g russin
1 tsk kummin
4 dl kokhett vatten
Utbakningen
25 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
500 g vetemjöl
50 g hackade valnötter

Förbereda

Det enklaste sättet att lägga ihop ingredienserna är att använda en enkel men modern våg som kan hantera ”tara”. Ställa skålen på vågen och fylla på ingredienserna och läsa av efter hand som man fyller på ingredienserna, trycka på tara för nästa vara. Hälla över det i en skål och hälla vattnet hett över och röra ner vattnet och sedan lägga över plastfolie. Låta det stå 5 – 10 timmar.

Nästa steg: Vispa ihop jäst i ljummet vatten, sirap och salt. Rör ner skållningen. Arbeta in vetemjölet, spara lite för utbakningen och ställ degen för jäsning en timma i skålen under bakduk.

Strö ut lite av vetemjölet på bakbordet och stjälp upp degen. Arbeta degen som skall vara stadig och formas till ett bröd som läggs på bakpapper på plåten. Låt det jäsa 30 minuter.  Skär gärna några skåror i brödet innan det ställs in i ugnen.

Värm lite vatten och smör till pensling under tiden brödet gräddas.

Ställ brödet mitt i ugnen och låt det grädda i 15 minuter. Sänk värmen till 200º C och fortsätt att grädda ytterligare 25 – 35 minuter. Ta ut brödet och pensla det och ställ in det igen i 5 minuter.

Slå in brödet i en eller flera handdukar och låt det svalna.

Lägg det därefter i en plastpåse och låt det svalna ytterligare, några timmar innan det skärs upp.

Skriv ut receptet

Kommentera