29 januari, 2013

Ravioli

Publicerad i kategorin: Fylld pasta, Pasta, ris m.m. den av Björn Kempel


Etiketter:, , , , , , , , , ,


Roligt att göra. Gott att äta. Fantasin kan spela. Med små medel kan man förändra smaken mycket med hjälp av såsen. Att värma vanligt smör är enkelt och smakar underbart tillsammans med ravioli. Bryner man smöret får rätten en annan smak. Gör man en béchamelsås och rör in gryerost får man en ytterligare variant.

DSC02474 DSC02213 DSC02223 DSC02478

Genomföra rätten på 45 min för 2 – 4 portioner
Förberedelser 30 min
Koka 15 min

Ingredienser

PASTADEG
100 g vetemjöl
1 ägg
FYLLNING
1 msk smör
1 liten scharlottenlök, finhackad
10 g torkade trattkantareller
1 bit djupfryst spenat c:a 80 g
100 g ricottaost (färskost)
OSTSÅS
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
Salt, peppar och muscotnöt.
50 g riven gryerost

Förbereda

Lägg trattkantarellerna i blöt c:a 1 timma.
Ta fram spenaten ur frysen och låt den tina.
Ställ en ordentlig kastrull fylld med 2/3 vatten och salt på värmning.

Lägg vetemjölet i en skål. Knäck ägget över och rör om tills ägget och vetemjölet har arbetat ihop sig. När röran blivit torr tar man upp det och knådar ihop det till en boll och lägger in det i plastfolie där den kan ligga till sig i en halvtimma.

Ta fram degen och bearbeta den antingen med händerna eller mot en arbetsbänk tills den känns smidig, men gärna fortfarande ganska hård. Tryck sedan ut den med handen och börja kavla ut den. Man får kavla ganska många gånger och vrida den tills man fått den tunn, tunn skall den vara.

Gör iordning fyllningen. Låt trattkantarellerna rinna av och finhacka den. Finhacka löken. Finhacka spenaten. Lägg smöret i en medlvarm kastrull och tillsätt sedan löken. När den är mjuk tillsätts svampen och efter en stund spenaten. Rör ihop det och låt det fräsa något. Ställ sedan kastrullen i kallt vatten och när den är sval rör in ricottaosten. Ställ åt sidan.

Den utkavlade degen kan man sedan skära ut med olika sorters kakmått, sporre eller kniv. Fyll dem med röran och vik ihop dem. Nyp ihop kanterna med fingrarna, en gaffel eller pirogklämma.

Lägg ner raviolin i det kraftigt kokande vattnet och låt dem koka 5 – 8 minuter. Låt dem rinna av.

Lägg smöret i en medelvarm kastrull och tillsätt mjölet och efter några minuter även mjölken. Rör hela tiden och låt béchamelsåsen sjuda 5 minuter. Smaka av och tillsätt salt, peppar och muscotnöt. Ta såsen från elden och rör ner osten.

När raviolin är färdig lägg dem i en form och häll såsen över. Servera gärna med lite extra nyriven parmesan.

Skriv ut receptet

Kommentera