Hem / Fisk / Fylld bläckfisk
16 september, 2012

Fylld bläckfisk

Publicerad i kategorin: Fisk, Skaldjur den av Björn Kempel


Etiketter:, , , , , , , , , , , , , , ,


Calamari ripieni är en rätt där man fyller en bläckfisk med olika ingredienser i bläckfiskens kropp, i detta fallet heter bläckfisken Calamaro. Köper vi bläckfiskarna i vår fiskaffär är de som vanligt färdiga för användning, annars är de lätta att rensa. Man drar av hinnan som är färgad och som täcker hela kroppen, drar ut innanmätet och tar bort brosket som är som en plastpinne och som man kan dra rakt ut. Från innanmätet tar man bort papegojmunnen, som sitter i centrum av armarna, och skär bort ögonen. Bläckfisken har i sig själv ganska fin smak.

DSC07695 DSC09702 DSC07703 DSC07705

Genomföra rätten på 20 min för 2-4 portioner
Förberedelser 20 min
Ställ ugnen på 200 ° C.

Ingredienser

4 bläckfiskar medelstora rengjorda och väl sköljda med kroppen för sig och innanmätet för sig och med munnen, ögonen, brosket borttaget.
3 alici (kallas i Sverige för sardeller, inte att jämf med sv. ansjovis), finhackade
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk smulat franskbröd
1/2 krm kajennpeppar
3 msk persilja finhackad
1 msk mynta finhackad färsk örtkrydda
1/2 msk kapris väl sköljda, hackade
1 ägg
peppar, salt
olivolja
1 morot, finhackad
1 bit rotselleri, finhackad
2 dl buljong med fisksmak
1/2 dl smält smör

Förbereda

Finhacka bläckfiskens armar och övrigt från dess innanmäte och rör ihop det med hackade alici, vitlök, bröd, kajennpeppar, persilja, mynta, kapris och ev. olivolja. Salta och peppra. Knäck ägget och rör ner det så att det blir en röra av det.

Fyll bläckfiskarnas kropp med röran och förslut dem med cocktailpinnar eller sy ihop dem med bomullsgarn.

Rör ihop morot, selleri, buljong och bred ut det i botten på en ugnssäker form.  Lägg bläckfiskkropparna på röran. Ställ in formen på mitten av ugnen och låt den stå 30 minuter för små-/medelstora  – 40 minuter för större. Kan även grillas på kortare tid.

Skriv ut receptet

Kommentera