Hem / Fisk / Fyllda musslor
18 augusti, 2012

Fyllda musslor

Publicerad i kategorin: Fisk, Skaldjur den av Björn Kempel


Etiketter:, , , , , , , , , , , , , , ,


I Italien använder man mycket bröd i samband med maten, som en del av ett recept eller bara att suga upp det som finns på tallriken, knappast som vi i Sverige med smör eller annat. Om man smular brödet kan det ibland kallas för ripieni och då är det något som fylls i t.ex. ett musselskal. Cozze ripiene är ett bra exempel och består av 4 olika steg för tillagningen.

DSC07723 DSC02106 DSC02107 DSC02113

Genomföra rätten på 20 min för 4 – 8 portioner
Förberedelser 20 min

Ställ ugnen på 225 ° C, gärna med grillelement och varmluft under 10 – 12 minuter.

Ingredienser

1 kg musslor
3 dl torrt vitt vin
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 kg tomater, skalade
olivolja
salt och peppar
2 ägg
2 msk bladpersilja, finhackad
2 msk basilika, finhackad
salt och peppar
chili
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl smulat bröd
2 msk vatten
3 msk parmesan
3 msk smör

Förbereda

TILLAGA MUSSLOR
Lägg musslorna i diskbänken och tvätta dem. Tag bort skägget och skrapa dem med en skalkniv om det behövs. De som är trasiga och de som inte sluter sig skall kastas. Skölj dem och lägg dem sedan i en kastrull. Häll över vinet. Låt dem koka i 5 minuter och sedan svalna. Kasta sådana som inte öppnar sig. Sila ifrån spadet genom en finmaskig sil till en bunke. När musslorna svalnat något, dela på musselskalen och kasta den ena skalhalvan.

TOMATRÖRA
Häll olivoljan i en medelvarm kastrull och tillsätt lök, vitlök och låt dem bli mjuka. Hacka tomaterna och rör ner dem och musselspadet. Låt det koka ihop till en tjock tomatröra att hälla över botten i en ugnssäker form. Smaka av med salt och peppar.

FYLLNINGEN
Vispa sönder äggen och rör ihop dem med persilja, basilika, chili och vitlök. Rör in det smulade brödet och tillsätt något av vattnet om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

MUSSELSKALEN
Ställ musselskalen i tomatröran med en mussla i varje och fördela fyllningen över skalen. Strö sedan parmesan över skalen och klicka smöret över dem.

Skriv ut receptet

Kommentera