Hem / Soppor / Fisk / Musselsoppa
4 oktober, 2011

Musselsoppa

Publicerad i kategorin: Fisk, Soppor den av Björn Kempel


Etiketter:, , , , , , ,


MUSSLOR (cozze) äts mycket, både i Sverige och Italien. Vet faktiskt inte hur många människor som tillreder och äter dem hemma, men på restauranger i Italien, åtminstone där vi bor,  finns cozze i stort sett alltid med på menyn. Många tror kanske att det är svårt att tillreda och därför skall jag försöka att förklara hur musslorna skall göras i ordning. Titta först efter om musslorna behöver rengöras.

I Sverige är musslorna i regel rena redan i butiken och när jag skall göra dem i ordning brukar jag bara skölja av dem och gnida dem med händerna. Kanske använda en kniv för att dra bort sjögrästussen som oftast finns. Om de är smutsiga är det bästa att skrapa dem med en skalkniv, det tycker jag fungerar bäst.  Samtidigt som jag tvättar dem, kontrollerar jag dem som ev. är öppna. Knacka dem försiktigt mot diskbänken om de är öppna. Behåll dem som sluter tätt och kasta dem som är öppna eller är skadade. I Sverige är det oftast ganska många som man får kasta bort. En del sluter inte tätt, men mesta är krosskador. På kassarna står det när de har tagits upp och jag brukar aldrig köpa om de är äldre än sex dagar.

I Italien händer det att musslorna behöver göras rena, men istället är de färska och det är sällan att man behöver kasta mer än en eller två per kilo musslor.

DSC01870 DSC01882 DSC01889 DSC01899

Genomföra rätten på 20 min för 2 portioner
Förberedelser 15 min
Koka 5 min

Ingredienser

1/2 kilo musslor, tvättade, sköljda och som sluter tätt
1 liten gul lök, skalad och skivad
2 stora vitlöksklyftor lätt krossade
chili
1 msk hackad persilja
1 dl torrt vin
1 dl vispgrädde
1/2 krm salt
1 krm stött svartpeppar
1/2 dl olivolja

Förbereda

Olja, lök och chili i en medelvarm kastrull. När löken är mjuk tillsätt vinet och hälften av grädden och saltet. Lägg ner musslorna försiktigt i kastrullen, som skall vara het och locket på. Skaka lätt på grytan då och då.

Efter 5 min skall grytan tas från värmen och resten av grädden, pepparn och persiljan tillsättas. Kasta musslor som inte har öppnat sig.

Servera gärna med något ljust bröd.

Skriv ut receptet

Kommentera